Tudnivalók az autófóliázásról

[intro]

Miért érdemes lefóliáztatni autónkat?

Üvegfóliázás

 • UV védelmet biztosít
 • Hő védelmet nyújt,
 • Belátás elleni védelmet ad,
 • Biztonságot szolgáltat értékeire, szeretteire
 • Egyedi design-al dobja fel autóját a szürke hétköznapokból
 • Utólagosan olcsóbb mint üveget cserélni

Karosszériafóliázás

Miért is jobb mint egy fényezés? 2-3 nap alatt teljes színváltást tudunk végrehajtani, kedvezőbb árfekvéssel dolgozunk mint egy fényezőműhely, átlagos illetve speciális színeknél még inkább. Fő szempontok: netalántán meguntad a színét, védeni szeretnéd a karosszériát vagy esetleg egyedi design szeretnél.

Bármilyen autó fóliázható, ha megfelelően elő van készítve, legyen az ütött- kopott, megkímélt vagy éppen a szalonból frissen vásárolt. Egy egyedi színű fólia (fényes, matt, karbon, gyöngyház, flip-flop, króm, szálhúzott) vagy akár egyedi design - saját vagy a mi tervezésünkkel - ideális megoldás, hogy kilógj a tömegből.

Ha új-, esetleg sértetlen - vagy alig használt jó állapotban lévő fényezésedet szeretnéd megóvni, erre is van mód víztiszta kavicsvédő fóliával. Igényeidnek és pénztárcádnak megfelelően több anyag összetételű, vastagságú, élettartamú, akár "öngyógyulós" fóliák közöl válogathatsz.

Járgányod külsején túl belsejét is egyedivé teheted, fontos hogy csak sima felületű elemeket tudunk lefóliázni mivel egyenetlen felületen nem tapad meg a fólia.

Választható anyagok minősége és színei

Üvegfóliázás

Cégünk az amerikai LLumar fóliával dolgozik, bővebben az alábbi linken tájékozódhat: www.llumar.hu

3 sorozatból lehet választani ATC (7 év), ATR (10 év), LATI (12 év) gyári garanciát illetően, ami nem a fólia élettartamára vonatkozik, hanem - érthetőbben - a gyár által gyártott fólia típusok a meghatározott értékeket eddig biztosan tartják. A gyári garancián belül mi 5 év telepítői garanciát vállalunk. Bővebben a garanciális feltételeknél.

Plasztikkártyás műbizonylat jár minden ügyfélnek, amit postai úton küldünk ki, ennek legfőképp műszaki vizsgán vagy közúti ellenőrzés során van jelentősége. Fontos információ, hogy műbizonylatot az első oldalsó illetve szélvédőre csak bizonyos fényáteresztési százalékig tudunk kiállítani. Ebből a szempontból van jelentősége a plasztikkártyának, mert a papír alapú műbizonylatok esetében a nem műbizonylatozható felületekre az autó tulajdonosok előszeretettel szeretik maguknak utólag engedélyezni...

Az üvegfóliázás esetében is érdemes személyesen kiválasztani a fólia fényáteresztését.

Karosszériafóliázás

A karosszéria fóliázásnál az első fontos szempont az alap megfelelő minősége, vagyis a karosszéria állapota. Ezek után érdemes számba venni a fóliázás tervezett időtartamát (rövid reklámkampány vagy esetleg több év), valamint várható igénybevételét.

A piacon széles kínálat van a különböző minőségű fóliákból, épp ezért az áruk is differenciált. Bizonyos ügyfelek, akik fóliáztatni szeretnék autójukat, igyekszenek minél olcsóbban megoldani, így, maguk szerzik be a minél olcsóbb alapanyagot. Ez azért nem javasolt, mert hozott anyaggal nem dolgozunk, ha mégis garanciát nem vállalunk rá, valamint idővel az olcsó, netalántán rossz minőségű fóliát el is kell távolítani az autóról. Nem mindegy, hogy ehhez elég a hőlégfúvó és a ragasztóeltávolító vagy a csiszológépet kell bekapcsolni a tisztításhoz.

A fentebb említettek miatt is az alábbi márkájú alapanyagokkal dolgozunk, amit a termék forgalmazójától szerzünk be: KPMF, Aevery, Grafityp, Oracal, 3M. Bizonyos típusoknál nagy árrugalmasságot tudunk biztosítani, mivel minden fóliagyártó más garanciát vállal termékére, illetve különböző színeik vannak mint egy adott színre nézve, mint a színek palettáját tekintve.

1-5 év telepítési garanciát vállalunk munkáinkra, fólia típusától és bizonyos kritériumhoz kötve. Bővebben a garanciális feltételeknél.

Fontos tudnivaló és egyben kérés is hogy a szín kiválasztása személyesen történjen, mivel elektronikusan más színskálával dolgoznak a monitorok, a nyomtatok, de ha kisebb felbontásban mentünk valamit, annak is más lesz a színe, mint a valóságban, illetve a színválasztása során egyben egy állapotfelmérést is elvégzünk a járgányon és megbeszéljünk a felmerülő kérdéseket is. Így reméljük hogy több éves tapasztalatunkkal tudunk segíteni a döntésben.

Autófóliázás menete

Üvegfóliázás

Tisztán érkező járművet szeretjük fóliázni, mivel a minőséget adott körülmények között tudjuk biztosítani

Az üvegfelületeket szétszedés nélkül fóliázzuk, a szétszedés és összerakás autó típustól függően időigényes feladat. Bizonyos esetekben fólia és autó típusától függően szükségszerű az üvegek kivétele vagy a karosszéria megbontása. Például biztonsági fólia telepítésénél a megfelelő hatásfok elérése érdekében elkerülhetetlen. Az ablakok kiszedését szakképzet autószerelő partnereink végzik.

Nem elhanyagolható tényező, hogy a telepítés melyik évszakban történik. Munkafolyamatot nagyban befolyásolja, hogy nyáron vagy télen áll be a gépjármű a műhelybe. Meleg időjárásban azonnal fóliázhatók a felületek, még hideg időszakban 1-2 órát várnunk kell míg a az üvegek felveszik az ideális hőmérsékletét.

Telepítés az autó típusától, a fóliázandó felületek mennyiségétől, esetleges bontás esetén 2-5 óra lehet.
Telepítés után már csak az átadás van hátra

Karosszériafóliázás

Minden esetben személyes találkozót szeretjük első lépésnek, mindegy, hogy most egy motorházat vagy csak csíkokat vagy egy teli fóliázást szeretnél.

Ha egyedi munkáról van szó, akkor a tervezés a következő lépés, majd ezek véglegesítése Fólia kiválasztása és időpont egyeztetés következik. 

A tiszta érkező jármű alapkövetelménye a minőségi karosszériafóliázásnak, ezért kérünk titeket hogy tisztán hozzátok a járgányt. Ha nem tudod megoldani, semmi gond kérjük jelezd előre és akkor a mosatást is elintézzük autómosó partnerünknél. (A mosást költsége értelem szerűen a Megrendelőt terheli.)

Műhelybe állás előtt megtörténik az autó szemrevételezése. Átvételi munkalap kitöltése - hibák, sérülések, fényezett elemek megjelölése, stb.

Ha tiszta állapotban érkezett a gépjármű és nincsenek rajta olyan sérülések, amik előmunkálatot igényelnek, akkor a jármű teljes fóliázása 1-5 nap között van. 

Időjárástól függően a műhelyben áll az autó, míg a megfelelő hőmérsékletet föl nem veszi (főként téli időszakban) a karosszéria és a tisztítás során beszivárgott víz ki nem szárad. 

Eközben elkezdődhet a szétszedés, ami alatt nem az kell érteni, hogy darabjaira kapjuk a kocsit, csak a könnyedén eltávolítható alkatrészeket levesszük, hogy még véletlenül se kerüljön kosz a fólia alá. Fontos megemlíteni, hogy tartósabb és szebb tud lenni egy fóliázás, ha bizonyos elemek el vannak távolítva az autóról.

Ezek után következik a zsírtalanítás kifejezetten erre a szakmához kitalált és egyedi tisztítószerekkel, amik a kocsi fényezését kímélik, de a szennyeződést, kátránymaradványokat, rovarmaradványokat eltávolítja a felületről. Fólia telepítés a következő lépcsőfok

Alkatrészek visszaszerelése, elvégzett munka átvizsgálása. 

Ismét elérkeztünk egy átadáshoz és most az ügyfél szemrevételezi a saját autóját és ezután elhagyhatja a kocsi a műhelyt. Utolsó lépés az újbóli időpont egyeztetés. Miért is? Garanciák érvényesítéséhez 1,5-2 hét múlva vissza kell hozni az autót átvizsgálásra, valamint a műbizonylat kiállításához. Ha mindent rendben találunk a garancia érvényessé válik.

Autófóliázás követő karbantartás

Üvegfóliázás

Az ablakfelület belső felére kerül a fólia, ezt nedves ronggyal vagy ammóniamentes tisztítószerrel lehet tisztántartani, nem igényel semmilyen speciális tisztítószert. Érdemes elolvasni a garanciális feltételekben leírtakat is.

Karosszériafóliázás

A fóliázást követő 1-2 héten időjárástól függően nem javasoljuk a mosást. Ezt követően főleg a kézi mosást javasoljuk, esetleges gépi mosásnak is ellenáll a fólia. Gőzborotvával vagy magas nyomású vízsugárral kevésbé javasoljuk a tisztítást, mert elemek élénél, esetleges toldásoknál megkezdheti a fóliát, amire a garancia már nem terjed ki. Hideg karosszériára pedig főleg ne használjuk, mert feltépheti a fóliát. A fóliákra vannak speciális tisztítószerek, védő anyagok, amik a fólia esztétikáját, élettartamát nagyban növelni tudják. Fontos, hogy műanyag elemeket károsító tisztítószerrel tilos a tisztítani! A fólia is ugyan úgy viselkedik mint az autó fényezése, ha nincs karbantartva elhasználódik. Az UV sugarai idővel fakítják a fóliát, érdemes garázsban vagy fedett helyen tárolni, a városi szmog is belerakódik, ha nincs rendszeresen tisztítva, a világosabb színű, élénk fóliákba, matt színekbe gyorsabban beleivódik a kosz, stb. Az idő múlásával érdemes polírozást eszközölni bizonyos színű és vastagságú fóliákon, ami nem csak a sima karosszérián, hanem a fólián is csodát tud művelni. Érdemes ebben az esetben szakemberhez fordulni!

Garanciális feltételek

Üvegfóliázás

 • A gyári garancián belül mi 5 év telepítői garanciát vállalunk.
 • A fóliáknak 2-4 hét száradási idejük van felszerelés után, addig a nedves tisztítást tilos. Biztonsági fóliák esetében a száradási folyamat több időt is lehet, 1-2 hónap. 
 • Telepítést követően a mozgatható ablakfelületek le-fel húzása időjárástól függően 1-2 hétig nem javasolt, biztonsági fólia esetében ez akár 2-4 hét is lehet. Ebből adódó károkra a garancia nem terjed ki.
 • A fűtőszállal rendelkező ablakfelületek esetében telepítést követőn a fűtőszál használata 2-3 hétig tilos. Fólia elválhat, amire garancia nem terjed ki.
 • A későbbiekben nem karcoló anyagokkal: gumilehúzóval, puha, nedves ronggyal, hagyományos ablaktisztítószerekkel tisztíthatjuk.
 • Tilos: újságpapírral, dörzsszivaccsal, pengével, ecettel, súrolószerrel, ammónia tartalmú tisztítószerrel tisztítani.
 • Nem garázsban tárolt, téli 0 fok és az alatti időjárásban fóliázott ablakfelületek esetén nem vállalunk garanciát.

Karosszériafóliázás

A garanciát csak rendeltetésszerű használat mellett áll módunkban vállalni, valamint ha elkészítés után, az autót – előre egyeztetett időpontban - 1,5-2 héten belül teljes átnézésre, lemelegítésre tulajdonosa visszahozza műhelyünkbe.

További garanciális feltételek:

 • A nem gyári fényezésért felelősséget nem vállalunk fólia felhelyezésénél, ill. eltávolításánál sem. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a lakkrétek és a fényezés elválik.
 • A műanyag felületre felrakott fóliáért garanciát nem vállalunk. (nem fényezett műanyagra vonatkozik)
 • A frissen fóliázott autót legalább 2 hétig nem szabad tisztítani.
 • Ha a gépjármű 6 hétnél frissebb fényezésű.
 • A fóliát ért külső sérülésekért felelősséget nem vállalunk.
 • Hideg karosszériára hirtelen meleg víz érkezik. (fólia felrepedezhet)
 • Magasnyomású mosóval az elemek éleinél, toldásoknál direktbe tilos a tisztítás